05.07.2017

Sinileväkin pitää lämpimästä

Sinileväkin pitää lämpimästä
Säät eivät ole kesäkuussa suosineet Lahden seudullakaan auringosta ja lämmöstä pitäviä lomailijoita. Asian positiivinen puoli on se, että samoista asioista pitää myös sinilevä, joka ei ole normaalia viileämmässä vedessä päässyt kukkimaan.

Vesijärven valtakunnallisilla levähavaintopaikoilla Mukkulassa ja Vääksyssä ei ole toistaiseksi havaittu ollenkaan sinilevää ja esimerkiksi PH-arvo, joka helposti hieman nousee sinileväkukinnan myötä, on nyt hiukan viimekesäistä alhaisemmalla tasolla. Alasenjärvellä ja Kymijärvellä sinilevää on havaittu hieman, kuitenkin vain vähäisiä määriä.

Jos sää ja sen mukana veden lämpö pysyvät viileinä, ei aivan lähiaikoina ole näköpiirissä laajempaa sinileväongelmaa. Jos aurinko sen sijaan alkaa helliä, voi Lahden seudun järvissäkin olla odotettavissa sinileväkukintaa. Levätuotannon kannalta olennaisessa valoa läpäisevässä pintavedessä on ravinteita tarjolla kevään täyskierron jäljiltä melko paljon ja muiden olosuhteiden salliessa levän kasvu ei jää ravinnosta kiinni.

Sinilevän tunnistaminen voi olla joskus vaikeaa, mutta vähäisenä määränä esiintyessään se näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina tai hiutaleina. Jos sinilevää on paljon, se muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron. Perinteisellä keppitestillä voi myös arvioida, voisiko vedessä oleva samennus olla sinilevää. Sinilevä ei jää keppiin roikkumaan kuten isokokoisemmat rihmamaiset levät vaan valuu veden mukana pois.

Kuva arkistokuva.

Lisätiedot:
Heikki Mäkinen, säätiön ohjelmajohtaja
heikki.makinen(a)vesijarvi.fi


Lähettäjä
Webmaster
03.07.2017
Viimeksi muokattu
06.07.2017
Jaa