Arktiset Järvet Häviävät Vuosisadan Aiemmin Kuin Arvioitua

0 Shares

Arktiset järvet kuivuvat lähes vuosisadan aiemmin kuin alkujaan oli arvioitu. Alue menettää tärkeän makeanveden lähteen uuden tutkimuksen mukaan. Vesien kuivuminen ei ole pelkkä peli vaan sillä on todellisia vaikutuksia.

Malleja on käytetty arvioimaan, että lämpimien kelien saapuessa arktiselle alueelle sulava vesi valua järviin ja saada ne laajenemaan. Jään sulettua järvet alkavat kuivua tai tyhjetä arviolta tämän vuosisadan lopulla aiempien ennusteiden mukaan. Uudet satelliittikuvat paljastavat kuitenkin arktisten järvien alkaneen jo kutistua nopeasti.

Tutkijat seurasivat selkeää arktisten alueiden laskevaa trendiä vuosien 2000 ja 2021 välillä. Tutkimus totesi, että 82 prosentin laskun tutkimusalueella, johon kuului alueita Kanadasta, Venäjältä, Grönlannista, Skandinaviasta ja Alaskasta.

Lämpimän ilman ja syksysateiden sulattaessa ikiroutaa arktisten järvien alla ja ympärillä vesi tyhjentyy. Aiemmissa malleissa mukaan ei ole laskettu sateen aiheuttamaa efektiä. Tukimus julkaistiin Nature Climate Change -julkaisussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *