Rapeakuoriset Sämpylät Siken Tapaan

0 Shares

Olin viime viikonloppuna ystäväni luona iltaa viettämässä ja päädyimmekin sitten juhlimaan aamuun saakka! Olimme ystäväni kanssa fiksuina tyttöinä pakanneet narikkaan ballerinat kotimatkaa varten ja se matka taittui lähes juosten 😀

Vauhti oli niin kova että vasta ystäväni luona huomasimme että olisimme tietysti voineet poiketa kebab-ravintolan kautta koska oli nälkäkin. Ystäväni siinä sitten kätevänä emäntänä loihti uuniin muutamassa minuutissa ihanat sämpylät 🙂 Sämpylät olivat päältä rapeakuorisia ja sisältä ihanan pehmeitä. Voittivat baarin jälkeiset kebabit mennen tullen!

Resepti kuulemma oli super helppo ja taikinan voi tehdä jo edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin. Ohje löytyy Sikke Sumarin blogista nimellä Rapeakuorisia sämpylöitä aamuksi. Ei veivaamista, ei vaivaamista, vain aineet lusikalla sekaisin ja jääkaappiin!

Tässä ohje tännekin muistiin:

RAPEAKUORISET SÄMPYLÄT

  • 7.5 dl lämmintä (n.42 asteista) vettä
  • 1.5 pss kuivahiivaa
  • 1.5 rkl sormisuolaa (paljon vähemmän jos käytät pöytäsuolaa! Muutenkin maun mukaan)
  • 1.5 dl ruisjauhoja
  • 1.5 dl kokojyväjauhoja maun mukaan (itse laitoin hiivaleipäjauhoja kun kaapista löytyi)
  • n. 7-10 dl vehnäjauhoja (lisää vähitellen, taikina saa jäädä löysäksi!)

Kaada kuivahiiva ja suola lämpimän veden joukkoon kulhoon ja sekoita isolla lusikalla. Lisää jauhot vähitellen, taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä. Leivinpaperi siksi, että taikina kohoaa todella reilusti, muuten se on pyyhkeessä kiinni.

Siirrä taikina jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten koko yöksi. Kun olet valmis leipomaan sämpylät, nostele taikinaa kahden lusikan avulla leivinpaperille kasoiksi, huiskaise päälle vähän jauhoja ja tee viillot veitsellä päälle. Sämpylät 230 asteiseen uuniin n. puoleksi tunniksi.

Täytyy sanoa, että vaikka olenkin kova leipomaan ja erilaisia sämpyläreseptejä ja leipiä on tullut vuosien varrella väännettyä, olivat nämä kyllä ehdottomasti parhaita.

Myös miehen mielestä, joka ei kyllä koskaan ole leipomuksiani haukkunut, mutta ei näin vuolaasti kehunutkaan!

Tästä lähtien meillä tehdään sämpylät Siken tapaan ja seuraavaksi ajattelinkin kokeilla miten tämä taikina taipuu ciabattaan 🙂 Parasta tässä taikinassa onkin se, että sen voi tehdä etukäteen ja se säilyy Siken mukaan jääkaapissa viikonkin.

Leipoo muutaman sämpylän aina kun mieli tekee! Näitä ei kannata pussiin säilöä eikä edes leivinliinalla peittää uunista oton jälkeen, muuten katoaa kuoren ihana rapeus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *