Näin Varmistat, Ettei Roskasi Päädy Mereen ja Pidät Ympäristöstä Huolta

0 Shares

Maapallomme on riippuvainen merestä selviytyäkseen. Meressä on ruokaa, jota syömme, vettä, jota juomme, ja ilmaa, jota hengitämme. Se muodostaa 70 prosenttia planeettamme pinta-alasta ja tuottaa 50-70 prosenttia hengittämästämme hapesta.

Monille valtameri on tärkein proteiinin lähde. Ihmiset, kasvit, eläimet ja kaikki muut elävät organismit ovat riippuvaisia turvallisista ja puhtaista meristä. Meri on maapallon suurin ekosysteemi, ja siksi on tärkeää, että ryhdymme toimiin niiden monien uhkien ja ongelmien torjumiseksi, joita meri nykyään kohtaa.

Meri on tällä hetkellä monien ympäristöuhkien kohteena, kuten valtamerten happamoituminen, muovisaasteet, rantojen tuhoutuminen, liikakalastus/tuhokalastaminen ja paljon muuta. Jokainen uhka kasvaa päivä päivältä yhä enemmän. Olen aina uskonut vakaasti siihen, että ympäristöä on tuettava, koska se antaa meille niin paljon kauneutta, josta yksi esimerkki on starburst kolikkopeli. On äärimmäisen tärkeää, että pidämme meremme puhtaina ja turvassa näiltä uhkilta.

1. Vähennä hiilijalanjälkeäsi:

Valtamerten saastumisen pääasiallinen syy on valtameriin pääsevän hiilidioksidin lisääntyminen. Nämä hiilidioksidin massamäärät aiheuttavat meren veden pH-tason laskun, mikä johtaa sen happamoitumiseen. Kun näin tapahtuu, meren eliöiden, kuten koralliriuttojen, on vaikeampi muodostua.

Yksi tapa estää tämä on pienentää hiilijalanjälkeä eli olla tietoinen energiankulutuksestaan. Voit tehdä tämän esimerkiksi ajamalla vähemmän (pyöräile, kävele tai käytä kimppakyytejä!), vaihtamalla loistelamppuihin, kompostoimalla ruokajätteesi, syömällä paikallisesti ja kuluttamalla matalalla ravintoketjussa.

Kaikki nämä esimerkit vapauttavat vähemmän hiilidioksidia ilmakehään, mikä tarkoittaa vähemmän hiilidioksidia merissä. 

2. Pysy kaukana muovista:

Yli 8 miljoonaa tonnia muovia päätyy mereen joka vuosi. Muoviset vesipullot, muovipussit, ruokakääreet ja pillit ovat suurimpia jätetyyppejä, joita merestä löytyy päivittäin. Muovin ongelmana on, toisin kuin muunlaisen jätteen, se, että se ei hajoa, mikä tarkoittaa, että se voi pysyä siellä loputtomiin. Jos et ole nähnyt Linda Bookerin lyhytdokumenttia “STRAWS”, suosittelen lämpimästi katsomaan sen.

Dokumentti käsittelee muovipillien roskaantumista valtameriin ja sitä, miten tähän on olemassa useita ratkaisuja. Jotta valtameret eivät muuttuisi muovijätealtaiksi, on tärkeää pysyä erossa muovista ja käyttää vaihtoehtoja, kuten metallisia pillejä, uudelleenkäytettäviä ruokakasseja, uudelleenkäytettäviä vesipulloja ja säilyttää ruokaa kestävissä astioissa!                                                                                                                   

3. Pidä rannat puhtaina:

Nautitpa sitten surffaamisesta, melonnasta, melonnasta, uimisesta tai vain rentoutumisesta rannalla, on aina tärkeää muistaa siivota jälkensä. Ihmisten ja heidän lemmikkieläintensä roskat ja jätteet jäävät rannoille joka päivä. Nämä roskat pääsevät helposti mereen sieltä, minne ne on jätetty, ja niistä tulee erittäin haitallisia sekä meren eliöille että ihmisille.

Erityisesti Texasin rannikoilla on Yhdysvaltain muihin osavaltioihin verrattuna eniten muovijätettä. Nämä roskat myrkyttävät vesiympäristöä, ovat haitallisia villieläimille ja matkailulle sekä pilaavat Texasin luonnonkauneuden. 

Voit estää rantojen roskaantumisen muistuttamalla itseäsi ja muita ihmisiä keräämään jätteet pois, ja jos haluat mennä vielä pidemmälle, voit auttaa osallistumalla paikalliseen rannan siivoustalkoisiin lähelläsi.

4. Kestävät merenelävien valinnat:

Vaikka valtameremme kattaa 70 prosenttia maapallon pinta-alasta, kalan ja muiden merenelävien maailmanlaajuinen kysyntä kasvaa nopeasti, itse asiassa nopeammin kuin valtameri kestää.

Kestävästi kalastetut kalat ja äyriäiset pystyvät lisääntymään nopeasti ja turvallisesti ylläpitääkseen omaa populaatiotaan sekä muita merieläinpopulaatioita, jotka ovat riippuvaisia niistä ravintoketjussa. On tärkeää selvittää, mitkä kalat ja muut merenelävät vaikuttavat ympäristöön kestävästi.

5. Kouluta itseäsi ja muita:

Viimeiseksi: Itsesi ja muiden valistaminen tilanteesta voi olla kaikkein hyödyllisin ja helpoin tapa pelastaa meret. Olen aina kiinnostunut oppimaan lisää ympäristöstämme ja tavoista auttaa sen ylläpitämisessä. Aina kun saan tietää jotain uutta ja tärkeää ympäristöstä, varmistan, että jaan sen, olipa se sitten sanallisesti tai sosiaalisessa mediassa.

Tiedän, että tämä ei ehkä ole kaikkien suosikkiasia, mutta ajattele asiaa näin: meillä on vain yksi ekosysteemi, mikä tarkoittaa, että jos emme huolehdi siitä, merestä tulee muovijäteallas. Noin 40 vuoden kuluttua suurin osa merenelävistä häviää lähes kokonaan. Tämän tiedon tunteminen ja sen jakaminen muiden kanssa voi auttaa ihmisiä ymmärtämään, miten vakava uhka tämä on, ja se voi vaikuttaa ihmisiin, jotta he voisivat vaikuttaa asiaan.

Vaikka asia voi Suomessa tuntua pieneltä, on se raakaa todellisuutta myös täällä pohjolan perukoilla. Kun roskia valuu entistä enemmän meriin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *