Suuri valliriutta kautta aikojen

0 Shares

Geologisen todistusaineiston valossa valliriutan historiaan kuuluu kuolemaa ja selviytymistä.

Suuri valliriutta sijaitsee Australian Queenslandin rannikolla ja on maailman suurin valliriutta sekä yksi monipuolisin ja biodiversiteetiltään suurin luonnollinen ekosysteemi maapallolla. Yli 346 000 neliökilometrille levittäytyvä koralliriutta koostuu 2 500 erillisestä riutasta sekä yli 900 saaresta.

Viimevuosina tämä luonnonihme on ollut useiden uhkien armoilla. Esimerkiksi meren happamoituminen ja lämpeneminen ovat aiheuttaneet korallien valkaistumista. Vuoden 1988 jälkeen valliriutalla on tapahtunut kuusi laajempaa valkaistumista, joista neljä on tapahtunut vuoden 2016 jälkeen. Vaikka meren lämpötila on edelleen korkea, alkoi se laskea huhtikuussa 2022. Suurta valliriuttaa valvova viranomainen on seurannut valkaistumisen vaikutusta valliriutan kuntoon sekä arvioinut mahdollista palautumista. 

Lisäksi globaali vedenpinnan nouseminen tulee muuttamaan valliriuttaa, kuten aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet. Suuri valliriutta on pienentynyt, siirtynyt ja palannut useita kertoja sen historian aikana. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *