Mitä kotona voi tehdä kestävän kehityksen hyväksi

0 Shares

Joskus ajatellaan, että yksittäisen ihmisen tai perheen teot, eivät pelasta maapalloa tai auta kestävää kehitystä. Toisaalta kuitenkin jos jokainen yksilö tai perhe ajattelee maailmassa niin, silloin isossa kuvassa kukaan ei viitsi tehdä mitään samalla ajatuksella ja maapallo voi koko ajan entistä huonommin.

Eli jokaisen yksittäisen ihmisen ja perhee teot todella muuttavat maailmaa ja ovat osa isompaa kokonaisuutta. Kaikkien yksittäisten ihmisten ja perheiden ympäristöteot ovat merkittäviä. Kotona on monia asioita, joita tekemällä pystyy vaikuttamaan isoon kokonaisuuteen. 

Jätteiden lajittelu ja kierrätys helppo tapa vaikuttaa

Jos lähdetään liikkeelle kaikkein yksinkertaisimmasta tavasta vaikuttaa luonnon ja maapallon säilymiseen, niin se on jätteiden lajittelu ja niiden kierrätys. Erityisesti Suomessa tämä on helppoa, sillä monet supermarketit tarjoavat lajittelulle sopivia jätteenkeräyspaikkoja, joita voi hyödyntää. Pahveille, lasille, vaatteille ja tekstiileille, lehdille ja muoville, on omat keräysasemansa. Usein ne sijaitsevat supermarketin pihassa tai jonkin aukion reunassa niin, että niiden viereen pääsee helposti autolla tai vaikkapa polkupyörällä. Jos kotona lajittelee jätteet esimerkiksi biojätteisiin, lehtiin, pahveihin, laseihin, tekstiileihin ja muoveihin ja pussittaa jätteet, ne on helppo viedä supermarketin pihaan autolla ja jakaa oikeisiin jätekeräyspaikkoihin. 

Kerrostaloissa on nykyään valmiiksi astiat erityyppisille jätteille, joten lajittelusta on tehty vieläkin helpompaa. Usein näiden talojen jätepisteeltä löytyy myös ohjeet jätteiden lajiltteluun. 

Pullojen kierrätys on Suomessa itsestään selvää

Ruokakaupoissa ja marketeissa on Suomessa erittäin toimivat pullojenkeräysautomaatit, joihin voi laittaa lasipullot, tölkit ja muovipullot. Näistä automaateista saa myös rahaa pääosin jokaisesta sinne palautetusta pullosta. Sen vuoksi tyhjien käytettyjen pullojen ja tölkkien kerääminen onkin todella motivoivaa puuhaa monelle.

Niistä saa korvausta, jolla pystyy sitten ostamaan ruokaa tai tavaraa tai vaihtamaan kuittia vastaan kyseisen summan rahaksi. Tämä tapa auttaa sekä luontoa, että ihmisiä. Suomessa onkin näiltä osin yleensä melko siistiä, ympäristössä ei ole paljonkaan tyhjiä pulloja vaan ne kerätään melko nopeasti pois. 

Vaatteiden kierrätys on trendikästä

Yhä useammat myös muotitietoiset ihmiset varsinkin nuoriso, ostaa suuren osan vaatteistaan kirpputorilta tai käytettyjen vaatteiden myymälöistä. Ihmiset ovat tässä mielessä myös todella ympäristötietoisia. Käytettyjen vaatteiden myynnistä on tullut viime vuosina Suomessa todella iso business ja sen suosio jatkuu yhä. Ihmiset eivät halua enää ostaa vaatteita, jotka on tehty halvalla halpatuotanto maissa ja myydään kalliilla eteenpäin. Vaatteet halutaan uudelleen kiertoon ja niiden elinkaarta halutaan pidentää.

On luonnollista, että jos vaatteita tuotetaan aina vaan enemmän ja enemmän ja niitä pidetään aina vaan lyhyemmän aikaa, maailma täyttyy vaatteista ja vaatejätteestä. Se ei ole kestävän kehityksen kannalta hyvä asia. Siksi hyvin monet, haluavat tehdä oman osansa ja ostaa vaatteita käytettyinä. Sillä tavalla vähennetään myös omaa hiilijalanjälkeä. 

Ruokahävikki voidaan kotitalouksissa saada minimiin

Monet perheet ovat viime aikoina alkaneet kiinnittää huomiota ruokahävikin määrään. Suunitellaan paremmin, mitä ja kuinka paljon valmistetaan ruokaa. Tehdään sellaista ruokaa, joka  maistuu viimeiseen muruun saakka. Näillä keinoilla voidaan vähentää ruokahävikin määrää huomattavasti.

Lisäksi säännöllisellä ateriarytmillä on tähän asiaan paljon merkitystä. Jos perhe tai ylipäänsä ihmiset syövät säännöllisesti ja pitävät ruokarytminsä tasaisena, ei tule niin sanottua ahmimisilmiötä, kun on todella kova nälkä. Jos kovin nälkäisenä menee ruokakauppaan, tulee helposti ostaneeksi paljon ruokaa. Jos ruokaa on paljon, se ehtii pilaantua ja se päätyy helposti hävikkiin. Joten myös pitämällä ateriarytmin tasaisena, hävikki voidaan pitää minimissä. 

Perheessä on helppo huolehtia monista ympäristöä säästävistä asioista

Jätteiden kierrätys, vaatteiden kierrätys ja käytettyjen vaatteiden ostaminen ja ruokahävikin minimointi, ovat kaikki todella helppoja tapoja osallistua ympäristön säästämiseen. Yleisesti ottaen pienempi kulutus monella eri tavalla, on jokaisen ihmisen helppo toteuttaa. Valoja voi laittaa pois päältä jos niitä ei tarvita, suihkuun käytettävä aika voi olla hitusen lyhyempi kuin ennen, autoilun voi pitää minimissä ja suosia julkisia aina kun mahdollista ja kaikkia tavaroita voi uusiokäyttää, aina ei tarvitse ostaa uutta.

Luonnon säästäminen on usein myös rahallista säästöä. Kun perheet pystyvät säästämään taloudellisesti, rahaa voi käyttää enemmän säästämiseen, sijoittamiseen tai vaikkapa hyväntekeväisyyteen. Ne ovat kaikki asioita, joista tulee hyvää mieltä. Aivan kuten erilaisista harrastuksista kuten book of dead ilmaiskierrokset -pelaamiseen tai johonkin liikuntaa sisältävästä vapaa-ajanvietosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *