Tutkimus Tuo Esiin Jääpeitteiden Gravitaation Piirteitä

0 Shares

Kukapa ei olisi kuullut, että ilmastonmuutos nostaa merenpinnan tasoa? Kyse on lämpölaajenemisesta eli vesi laajenee lämmetessään ja jäätikköjen sulaessa osaksi meriä.

Yhtä tunnettu ei ole ilmiö, jossa gravitaatio ja suurien jäämassojen sulaminen aiheuttavat globaalisti merenpinnan nousua, mutta paikallisesti jääpeitteen lähellä merenpinnan laskua.

AIP Publishingin American Journal of Physics julkaisi jutun, jossa Saint Josephin yliopiston tutkija esittelee sarjan laskuja liittyen tähän ilmiöön.

Mukana on esimerkiksi yksinkertainen analyyttinen seurantamalli sekä monimutkaisempia matemaattisia arvioita jään jakautumisesta ja meriveteen kohdistuvasta gravitaatiosta.

Lisäksi tekstissä on numeerisia tuloksia merenpinnan muutoksille, kun kyse on 1 000 gigatonnin jään sulamisesta ja parametrisinä arvoina käytetään Grönlannin sekä Antarktiksen jääpeitteitä.

”Jos sulavesi tulee Grönlannista, merenpinta kaukana Grönlannista nousee enemmän kuin keskimääräisesti, mutta merenpinta Grönlannin rannalla itseasiassa laskee,”

sanoi kirjoittaja Douglas Kurtze.

”Tämä johtuu ainakin osittain siitä, kuinka hävinnyt jää muuttaa jääpeitteen gravitaatiota.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *